Witamina C (kwas askorbinowy) słynie głównie z tego, że wspomaga odporność organizmu. Ale – zapobiega także starzeniu się skóry i działa przeciwnowotworowo. Czy samo jedzenie cytryny wystarczy aby zachować młody wygląd? Zdziwisz się, jakie warzywa i owoce mają największą dawkę witaminy C!

Mało kto wie, że kwas askorbinowy jest skutecznym przeciwutleniaczem, który zapobiega procesom starzenia – w tym skóry, poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo. Już od dawna witamina C znalazła zastosowanie także w kosmetyce, ponieważ, jako silny przeciwutleniacz, zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za proces starzenia się skóry.
Regularne przyjmowanie witaminy C zmniejsza ryzyko przeziębienia, zwłaszcza u osób, które trenują lub wykonują ciężką pracę fizyczną. Udowodniono, że profilaktyczne przyjmowanie witaminy C przez sportowców zmniejsza ryzyko przeziębienia o 50%.
Czy zdajesz sobie sprawę ile cytrusów musiałbyś zjeść, aby dostarczyć organizmowi taką dawkę witaminy C, jaką możesz otrzymać w jednym wlewie dożylnym?

- mandarynka – 18,5 kg
- limonka – 17,2 kg
- grejpfrut biały – 14,8 kg
- grejpfrut czerwony – 13 kg
- pomarańcze – 10 kg
- cytryna – 9,5 kg
- pomelo – 8 kg
Niestety, organizm ludzki nie potrafi wytwarzać niezbędnej do życia witaminy C. Kwas askorbinowy, który jest remedium na wiele chorób, musimy dostarczać sobie sami wraz z pożywieniem lub suplementami diety.
Witamina C jest bardzo nietrwała, rozkłada się pod wpływem powietrza, temperatury i światła. Choć pozyskiwana z naturalnych źródeł jest kilkakrotnie bardziej aktywna niż syntetyczna, to wymaga szczególnej ostrożności w trakcie obróbki produktów. Nawet połowa witaminy C może ulec rozkładowi podczas krojenia warzyw i owoców, gotowania czy marynowania.
Przyjmuje się, że zapotrzebowanie na witaminę C zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego człowieka.

Witamina C dla dzieci nie powinna przekraczać 40 mg dziennie. U dorosłych mogą to być dawki od 100 do 200 mg kwasu askorbinowego na dobę. Przy grypie może to być 100-150 g, przy przeziębieniu 30-60 g, a przy infekcjach bakteryjnych 30-200 g na dobę.
Witamina C rozpuszcza się w wodzie, zatem ważne jest dostarczenie jej odpowiedniej dawki każdego dnia. Organizm ludzki nie został wyposażony w zdolność efektywnego magazynowania witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jeżeli nie zostaną one szybko przyswojone i wykorzystane, ulegają prawie całkowitemu wydaleniu z moczem.
1 Responses
Magda
Dobrze, że nadmiar jest wydalany- ostatnio zjadłam prawie 4 kg pomarańczy jednego dnia! …była promocja 😉