Witamina C (kwas askorbinowy) słynie głównie z tego, że wspomaga odporność organizmu. Jednak to nie wszystko. Zapobiega ona także starzeniu się skóry i działa przeciwnowotworowo. W konsekwencji nazywamy ją potocznie także witaminą młodości. Czy samo jedzenie cytryny wystarczy aby zachować młody wygląd? Zdziwisz się jakie warzywa i owoce mają największą dawkę witaminy C!
Wiele osób kojarzy witaminę C z odpornością i w trakcie przeziębienia zastanawiało się ile witaminy C można wziąć. Jednak mało kto wie, że poza tym kwas askorbinowy jest skutecznym przeciwutleniaczem. Dzięki temu zapobiega on procesom starzenia – w tym skóry. Kwas askorbinowy poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo. Już od dawna witamina C znalazła swoje zastosowanie także w kosmetyce. Jako silny przeciwutleniacz zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za proces starzenia się skóry.
Ile witamy C można wziąć do organizmu w postaci owoców?
Witamina C jest bardzo nietrwała, rozkłada się pod wpływem powietrza, temperatury i światła. Choć pozyskiwana z naturalnych źródeł jest kilkakrotnie bardziej aktywna niż syntetyczna, to wymaga ona szczególnej ostrożności w trakcie obróbki produktów. Nawet połowa witaminy C może ulec rozkładowi podczas krojenia warzyw i owoców, gotowania czy marynowania.
Czy zdajesz sobie sprawę ile cytrusów musiałbyś zjeść, aby dostarczyć organizmowi taką dawkę witaminy C, jaką możesz otrzymać w jednym wlewie dożylnym?
- mandarynka – 18,5 kg
- limonka – 17,2 kg
- grejpfrut biały – 14,8 kg
- grejpfrut czerwony – 13 kg
- pomarańcze – 10 kg
- cytryna – 9,5 kg
- pomelo – 8 kg
Ile witaminy C można wziąć?
Organizm ludzki niestety nie potrafi wytwarzać niezbędnej do życia witaminy C. Kwas askorbinowy, który jest remedium na wiele chorób, musimy dostarczać sobie sami wraz z pożywieniem lub suplementami diety. Regularne przyjmowanie witaminy C zmniejsza ryzyko przeziębienia, zwłaszcza u osób, które trenują lub wykonują ciężką pracę fizyczną. Udowodniono, że profilaktyczne przyjmowanie witaminy C przez sportowców zmniejsza ryzyko przeziębienia o 50%.
Przyjmuje się, że zapotrzebowanie na witaminę C zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego człowieka.
Szczególnie gdy dopadnie nas infekcja zastanawiamy się ile witaminy C można wziąć. Witamina C dla dzieci nie powinna przekraczać 40 mg dziennie. U dorosłych mogą to być dawki od 100 do 200 mg kwasu askorbinowego na dobę. Przy grypie może to być 100-150 g, przy przeziębieniu 30-60 g, a przy infekcjach bakteryjnych 30-200 g na dobę.
Witamina C rozpuszcza się w wodzie. Organizm ludzki nie został wyposażony w zdolność efektywnego magazynowania witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jeżeli nie zostaną one szybko przyswojone i wykorzystane, ulegają prawie całkowitemu wydaleniu wraz z moczem. Dlatego właśnie tak ważne i często podkreślane przez lekarzy jest odpowiednie nawodnienie każdego dnia
Jedna odpowiedz
Magda
Dobrze, że nadmiar jest wydalany- ostatnio zjadłam prawie 4 kg pomarańczy jednego dnia! …była promocja 😉