Jak alkohol działa na człowieka?

with Brak komentarzy
Alkohol jest toksyczny dla niemal wszystkich tkanek i narządów naszego organizmu. To, jak działa na człowieka, zależy jednak od wielu czynników. Czy wiesz, co się dzieje w Twoim organizmie po wypiciu piwa czy drinka?

Jak alkohol działa na człowieka

Rzadko zastanawiamy się jak alkohol działa na człowieka. Jedni piją okazyjnie, inni codziennie do kolacji. Alkohol, podobnie jak narkotyki, może uszkodzić organizm – zwłaszcza, jeśli pijemy często i regularnie. Kac, zatrucie alkoholowe, większa podatność na konflikty i agresję to tylko niektóre ze skutków. W skrócie: to aldehyd octowy odpowiada za większość szkód w całym organizmie.

Jak alkohol działa na człowieka

Etanol, potocznie zwany alkoholem, jest substancją uzależniającą. Spożywamy go w postaci piwa, wina, wódki, whisky, likieru itp. Po przedawkowaniu działa toksycznie, przez co zaburza gospodarkę wodno-elektrolitową oraz zmniejsza wchłanianie glukozy i aminokwasów. Powoduje niedobory witamin, w szczególności B1, A, C i K, ale także kwasu foliowego i wielu innych ważnych mikro i makroelementów: potasu, wapnia, magnezu czy sodu.

Alkohol bardzo szybko wchłania się do krwi i razem z nią wnika do tkanek oraz narządów całego organizmu. Uszkadza narządy wewnętrzne, niszczy mózg, wątrobę, nerki i zęby. Wchłanianie w 20% następuje przez ścianę żołądka, pozostałe 80% wchłaniane jest w jelicie cienkim. Wpływ alkoholu na organizm może być różny. To, jak szybko i w jaki sposób zachodzi jego wchłanianie i wydalanie zależy od wielu czynników. Najważniejsze z nich to:

szybkość picia

płeć i waga

nastrój

towarzystwo

czy pijemy na pusty żołądek.

Jak alkohol działa na człowieka łyk po łyku

Już po 10 minutach od spożycia, cząsteczki etanolu niszczą błony komórkowe neuronów w mózgu, wywołując przy tym przyjemne doznania. To właśnie na tym etapie zaczynamy czuć rozluźnienie, radość, pozbywamy się lęku czy wstydu oraz nabieramy pewności siebie.

Zobacz, na przykładzie piwa, jak alkohol wpływa na organizm, krok po kroku – a raczej łyk po łyku.

  1. 10 minut: już po kilku łykach piwo trafia do żołądka, a następnie do krwiobiegu. Jeśli pijemy na pusty żołądek, szybkość rozprowadzania alkoholu w organizmie jest o wiele większa.
  2. 30 minut: rozluźnienie, lekkie wirowanie w głowie. W wątrobie etanol przekształca się w toksyczny aldehyd octowy, który odpowiada za złe samopoczucie, czyli słynny „dzień po”.
  3. 1 godzina: częste wizyty w toalecie. Im większy jest procent alkoholu tym bardziej jest on moczopędny. Jednak, piwa wypijamy zazwyczaj większe ilości, co pomimo zawartości niewielu procent grozi lekkim odwodnieniem.
  4. powyżej 1 godziny: jeśli w tym momencie przestaniesz się nawadniać, zaśniesz. Jeśli zaśniesz – i tak nie wypoczniesz, bo organizm potrzebuje wody.
  5. 24 godziny: klasyczny „dzień po”. Odwodnienie organizmu daje o sobie znać w postaci tzw. kaca, czyli m.in. przez bóle i zawroty głowy, zwiększone pragnienie czy mdłości.

Skutki uboczne spożywania alkoholu?

Niestety, skutków ubocznych spożywania alkoholu jest ich cała masa. Chwilowe przyjemne doznania to jedynie niewielka część reakcji, jakie wyzwala alkohol w organizmie człowieka. W każdym alkoholu występuje dodatek metanolu, który powoduje zaburzenia równowagi, wymioty oraz inne nieprzyjemne skutki uboczne.

Najbardziej obciążona po spożywaniu alkoholu jest wątroba, która metabolizuje i usuwa aż 90% zgromadzonego alkoholu. To właśnie w wątrobie etanol jest utleniany do aldehydu octowego, który jest wielokrotnie bardziej trujący niż sam alkohol. Jest rozkładany na nietoksyczny kwas octowy, który rozkłada się z kolei na dwutlenek węgla i wodę i jest wydalany z organizmu.

Pomoc medyczna Warszawa i okolice 24/7

Dlaczego chce nam się jeść kiedy pijemy?

Aby rozłożyć cząsteczkę etanolu organizm potrzebuje wiele energii. Prowadzi to do obniżenia poziomu cukru we krwi, a jednocześnie wzrasta jej ciśnienie. Nerki filtrując krew, eliminują z moczem około 5% znajdującego się w nich alkoholu. Potrzebują do tego procesu bardzo dużej ilości wody. Dlatego właśnie, po spożyciu alkoholu oddajemy znacznie więcej moczu niż zwykle.

Po wypiciu 250 ml wina, w ciągu 2-3 godzin pozbędziemy się przynajmniej 500 ml wody. Wypicie nadmiernej ilości alkoholu zawsze kończy się wrażeniem suchości w ustach i pragnieniem, które są jednymi z elementów tzw. kaca, czyli zespołu objawów poalkoholowych.

Organizm potrzebuje dużej ilości energii do oczyszczenia się z alkoholu. To dlatego jego wysoki poziom we krwi wywołuje dosyć szybko uczucie głodu. Faktem jest, że dostarczenie dużej ilości węglowodanów ma wpływ na szybkość trawienia alkoholu. Wniosek: chcąc szybciej wytrzeźwieć, trzeba zjeść porządny posiłek.

Na szczęście można złagodzić nieprzyjemne skutki spożycia alkoholu i wyjść z kaca o wiele szybciej. Dowiedz się więcej jakie są naturalne sposoby na kaca.

Podąrzaj Walentyna Sawicka Marciniak:

Magister pielęgniarstwa, specjalista anestezjologii i intensywnej opieki medycznej

Pracuje w Szpitalu Specjalistycznym Św. Zofii w Warszawie oraz w Instytut Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie.

Zostaw Komentarz